Akdeniz’den Toroslara Yolculuk…(3) Salda Gölü

1843

Türkiye’nin Maldivleri Salda Gölü…

Çoktandır merak ediyordum; hele de yazlık komşumuz bu yaz gidip o kadar methedince sanırım bende gidip görmeye niyet ettim 🙂 Hem Mars gezegenine gitmiş olacaktım hem de Maldivlere 🙂

Dünyada Mars gezegeninin yüzey özelliklerini taşıyan (magnezyum yüklü beyaz kayalar) iki yerden birisi konumunda Salda Gölü. Diğer bölge de Kanada’nın kuzeyinde yer alıyor.

Türkiye’nin en derin tatlı su gölü (185 metre). Coğrafya kitaplarında Salda Gölü’nün Karstik olduğu yazıyormuş ama TÜBİTAK’ın yaptığı araştırmaya göre Tektonik oluşumlu olduğuna karar verilmiş.

1989’da 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmesiyle, gölde yapılaşma yasak. Bu nedenle; kenarında, köşesinde yazlık ev görmemek harika bir duygu.

Gölün toprak yapısında bulunan bir çok mineral nedeniyle; gölün suyunun, bazı cilt hastalıklarına karşı etkili olduğu, mantar ve sivilce problemlerini çözdüğü söyleniyor.

Büyük sazan balıklarının yanı sıra kış aylarında önemli sayıda pasbaş, patka ve dik kuyruk ördek ile çevresindeki ormanda keklik, tavşan, tilki, yaban domuzuna ev sahipliği yapıyor bu bölge. Avlanmanın yasak olması çok çok iyi haber.

Gölün suyu çok temiz ve yüzülebilir nitelikte. Ancak belediye “Göle girmek yasaktır” levhasını koymuş.

Bazı kaynaklar; Göle girenlerin yumuşak çamurumsu bir tabakayla karşılaştığı için gölün biraz ürkütücü gelebildiğini, gölde yüzmenin tehlikelerinden birinin de aniden derinleşmesi ve bazı bölgelerinde taban kumunun çok hareketli olup bataklık etkisi yaratması şeklinde uyarılarda bulunmuş.

Yine bazı kaynaklarda ise; korkmadan yüzün, belediye sorumluluktan kurtulmak için bu levhaları koyuyor şeklinde yorumlamışlar ama dikkatli olmakta, bazı uyarıları gözardı etmemekte de fayda var desem de su o kadar muhteşem ki nasıl dayanılır bilemedim.

Bu arada, Yeşilova Belediye Halk Plajı; çadır kampı, karavan kampı ve bungalov evlerde konaklama seçeneklerini sunuyor. Ulusal gençlik kamplarının Burdur ayağı burada yapılıyor.

Tertemiz havası, sakinliği, mavinin ve yeşilin her tonu ile muhteşem bir doğa harikası Salda Gölü. Burada sadece gölün üzerinde yüzen yaban ördeklerini seyretmek bile yetiyor.

Anlatıldığına göre yaz aylarında çok kalabalıkmış. Tüm yakın çevre, yerli, yabancı turistler hınca hınç dolduruyormuş burayı. Zaten soyunma kabinleri filan da konmuş. Belli ki büyük bir grup yüzmek için geliyor. Benim tek dileğim, değerlerimizi korumayı başaralım, güzellikler bozulmasın.

Detaylı Bilgi:

www.saldagolu.com

Devam edecek…

 

2 YORUMLAR

  1. Sayın Güzin Eyüpoğlu,
    Mevsimi değil biliyorum ama suç; sizin… 🙂
    Öylesine güzel betimlemişsiniz ki, gezinize iştirak ederken, o güzelim göle girme isteğimi frenlemekte zorlandım.
    Değerlerimizin korunmasının gerektiği bilincinin üst seviyelere çıkartılarak, muhteşem mirasın geçici misafirleri olarak ihtimam gösterilmesini diliyor, TEŞEKKÜRLERİMİ SAYGI VE SEVGİLERİMLE, SUNUYORUM.

    • Harika yorumunuz için çok teşekkür ederim. Göle girme isteğini frenlemek gerçekten çok zor. Nasıl da muhteşem topraklarda yaşıyoruz ve sizin de yazdığınız gibi bizler geçici misafirler olarak korumak zorundayız. Sonsuz sevgimle…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz