Amasya (Amasia)-3

2176

Amasya’ya gelmişken ilçesini es geçmek olmaz. Ortasından Yeşilırmak geçmese de tarihin derin izlerini taşıyan bir ilçe. Mesafe yakın ve sürekli dolmuş var. 2-3 saatte rahatlıkla gezip geri dönebilirsiniz.

Merzifon-Kara Mustafa Paşa Camii

Kara Mustafa Paşa tarafından 1666 yılında yaptırılmış. Dikdörtgen planlı caminin dış duvarları tümüyle düzgün kesme taştan örülmüş.

İç kısmı 19. yy. özelliği gösteren kalem işleri ile süslü olan kubbenin sekizgen kasnağının köşe boşlukları yine sekizgen ağırlık kuleleri ile desteklenmiş ve estetik açıdan bir bütünlük sağlanmıştır.

Caminin en dikkat çekici yanlarından biri de avludaki şadırvan. 19. yy.’da yapıldığı sanılan şadırvan temel olarak ahşap yapılıdır. Şadırvanın asıl özelliği ise tavanındaki kalemişi  süslemelerdir. Zileli Emin bu süslemeleri 1875 yılında yapmış. Süslemelerde üç yerin resmedildiğine inanılır. İlki İstanbul’dur. Galata ve Bayezid Kuleleri arası, Haliç ve Galata Köprüsü, Sultanahmet, Ayasofya ve Süleymaniye Camileri ve Çemberlitaş seçilebilmektedir. İkinci sahne Amasya’ya benzetilir. Kale, nehirdeki su değirmenleri ve Bayezit Camii’ne benzer yapılar görülebilmektedir. Üçüncü sahnenin ise Viyana şehri önlerindeki Osmanlı ordusunu tasvir ettiği düşünülür.

Merzifon Bedesteni

Dikdörtgen yapılı bedestenin dört tarafında dışarıya doğru çıkıntılı kesme taştan yapılmış dört büyük kapı vardır.

Yapıldığı zamanlarda kentin ticari merkezi konumundaymış. Bedesten bugün lokanta olarak işlevini sürdürüyor.

Merzifon Taşhanı

Merzifon’da Kara Mustafa Paşa Camii ile Bedesten’in hemen yanında yer alır. Yapım kitabesi bulunmadığı için yapım tarihi tam olarak bilinmese de mimari özellikleri 17. yy.da yapıldığını göstermektedir. Duvarlarında kesme taş ve tuğlanın kullanıldığı han dikdörtgen planlı olup iç mekana güney cephesindeki yuvarlak kemerli büyük bir kapıdan girilir.

Revakların kemerlerinin içleri taş duvarlarla örülmüş, buralara kuşevleri yerleştirilmiş. Kuşlar burada çok mutlu. Böyle güzel eve sahip olmak dostlar başına diyoruz 🙂

Revakların hemen önüne yapılmış iki çeşme mekana çok yakışmış ve çok güzel.

Merzifon Taşhanı bugün otel olarak işlevini sürdürüyor.

Çelebi Mehmet Medresesi

Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1414 yılında Ebubekir Mehmet Bin Hamza’ya yaptırılmıştır. Selçuklu medreseleri planındadır.

Kırmızı ve beyaz renkte kesme taş dizileriyle bezenmiş eyvan biçimli taç kapı dikkat çekici. Oyma tekniği ile yapılan ve türünün en güzel örneklerinden biri olan ahşap kapının orijinali halen Ankara Etnografya müzesinde sergilenmektedir.

Merzifon Saat Kulesi

Medrese girişinin üzerinde tuğladan yapılmış silindirik gövdeli bir saat kulesi bulunur. Bu kule medreseye 1866 yılında Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından ilave ettirilmiştir.

Minareye benzeyen kulenin silindirik kısmında üç çember görülür. Bunların üzerinde şerefeye benzer bir gezmelik vardır. Kulenin bundan sonraki kısmı köşelidir. Gezmeliğin hemen üzerindeyse dört yöne bakan saat kadranları bulunur. Kadranların üzerindeki ikinci katta saatin çanı yer alır. Çanın sesinin daha rahat duyulabilmesi için bu kısmın dört yanına yuvarlak kemerli küçük pencereler açılmıştır.

4.bölümde Amasya’ya geri dönüyoruz.

Detaylı bilgi için:

https://amasya.ktb.gov.tr/Eklenti/7063,rehber-tr-mailpdf.pdf?0

2 YORUMLAR

  1. Sayın Güzin Eyüpoğlu,
    Okurken, sizinle birlikte ziyaret ediyormuş duygusunu dolu dolu yaşattınız.
    Fotoğraflarla desteklemeniz, okurken hayalimizdeki kurguyla gerçeği bütünleştirdi.
    Aklınıza, gözlemlerinize, bilginize kısaca gezinizi bizlere birebir yaşattığınız için TEŞEKKÜRLERİMİ, SAYGI VE SEVECEKLERİMLE SUNUYORUM.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz